Copernikkel

Fietswerkplaats Boschveld

Vrijwilligers helpen mensen leren fietsen en repareren fietsen.

Mensen met diverse achtergrond helpen vrouwen, mannen en kinderen fietsen repareren. Oude fietsen worden opgeknapt en aan vluchtelingen uit het AZC gegeven. Zij leren ook vluchtelingen fietsen en kinderen van Internationale Schakelklas. Er worden ook verkeerslessen gegeven aan vluchtelingen. De Fietswerkplaats Boschveld is lid van de coöperatie Copernikkel.

Achtergrond fietsles
Stadschroniqueur Erik Alink en directeur van Theaterfestival Boulevard Viktorien van Hulst wilden iets positiefs doen voor de vluchtelingen die tijdelijk in het Autotron zitten. Ze namen contact op met de fietswerkplaats in Boschveld en het idee werd geboren om de vluchtelingen fietsles te geven. Veel vluchtelingen zijn onbekend met het fenomeen fietsen, terwijl het in Nederland toch de gewoonste zaak van de wereld is. Elke woensdag en donderdag komen er kleine groepjes naar de Fietswerkplaats en krijgen dan wat theorie over het verkeer in de stad. Vervolgens mogen de kandidaten proberen het gevoel krijgen hoe het is om te fietsen, eerst bij de Fietswerkplaats in de Kelvinstraat, daarna door de wijk. Als het gevoel er is, wordt naar de Binnenstad gereden, waar het drukker is. Natuurlijk lukt dat niet allemaal in één keer, maar als de deelnemers hebben laten zien dat ze het fietsen onder controle hebben, krijgen ze een certificaat.
Op die manier leren de vluchtelingen wat van de Nederlandse cultuur en zijn ze ook in staat zich wat sneller te verplaatsen, twee vliegen in één klap. De vluchtelingen die deelnemers zijn, vinden het leuk om mee te doen en waarderen het project ook.

bron: Boschveld Beweegt

15 ontvangen | nog 0 kaarten nodig

Wie geeft