Bosch in het hier en nu

Als moderne visionaire kunstenaar zet Lucas De Man samen met Pascal Leboucq hun Bosch-achtige verbeeldingskracht in op het publiek op reis te sturen naar het hier-en-nu.

Oude en nieuwe visionairs
WOLK is het derde deel van het In Search of Europe project waarin Lucas  al eerder de voorstelling De Man door Europa en de documentaire Meeting Modern Visionaries maakte. Om onze chaotische tijd en samenleving  vandaag beter te begrijpen ging Lucas voor In Search of Europe 30 dagen op reis door Europa en keek daarbij naar het verleden en de toekomst. In  de voetsporen van de visionairs van de 16de eeuw zoals Jheronimus Bosch en zijn tijdgenoten Thomas More en Erasmus, ging Lucas op zoek naar de moderne visionairs die onze samenleving voor de toekomst vorm geven.

Onderdeel van hét Jheronimus Bosch jaar
In Jheronimus Bosch’ 500e sterfjaar produceren Stichting Nieuwe Helden, Het Zuidelijk Toneel, Theaterfestival Boulevard samen met Jheronimus Bosch 500 kunstinstallatie WOLK. Een groots kunstwerk geïnspireerd op de Bossche samenleving.
In een interview met de Vlaamse online krant BRUZZ zegt Lucas over de relatie tot oudste kunstenaar van de stad:

“Ik was in het begin een beetje grumpy omdat ik me zou moeten bezighouden met een gast die vijfhonderd jaar geleden heeft geleefd,” geeft Lucas De Man toe. “Maar Matthijs Rümke van Het Zuidelijk Toneel, die halverwege het project jammer genoeg overleden is, vertelde me dat de tijd van Bosch juist super interessant is voor iemand die met het nu wil bezig zijn. Mensen als Erasmus, Copernicus, Thomas More, of Maarten Luther leefden allemaal in dezelfde periode, en ze leefden net als wij in een tijd van crisis en chaos. Toch hebben ze ons denken en doen ingrijpend veranderd, terwijl ze daar niet meteen op uit waren. Zij voelden alleen dat er iets niet klopte aan de heersende overtuigingen, durfden hun afwijkende ideeën uit te spreken, en zagen ze verspreid door de boekdrukkunst.

In de chaos die we nu kennen, twijfelen ook veel mensen of het wel wat uitmaakt wat ze doen of zeggen. Maar er is ondertussen het internet, en er wordt met heel veel verschillende nieuwe samenlevingsvormen geëxperimenteerd. Ik heb voor dit project professoren gesproken over de visionairen uit de zestiende eeuw, en daarmee de link gelegd naar de visionaire jonge mensen die ik op mijn reis ben tegengekomen. Al die mensen hebben we gefilmd en dat materiaal hebben we zo gemonteerd dat het lijkt alsof ik tijdens de voorstelling een gesprek met hen voer.”

>> Lees hier het gehele artikel op BRUZZ.be