Na OOG, nu WOLK

U herinnert het zich vast nog wel, stadsproject OOG Den Bosch. In 2014 hingen er vijf grote ogen (ruim 4 meter doorsnede) in de stad. Aan de gevels van SAP, Jeroen Bosch Ziekenhuis, Theater aan de Parade, de Watertoren en de oude fabriek De Heus.

In kunstinstallatie OOG werd de bezoeker in een stoel door een opening in de gevel naar buiten gereden en keek (hangend in de lucht) uit op de stad ’s-Hertogenbosch. Zodra de pupil zich sloot begon de theatrale ervaring met animatie en muziek. Het gaf een ander perspectief op de stad en samenleving. Kunstinstallatie OOG was uitverkocht en is uitvoerig geroemd en gelauwerd in de internationale media.

Na OOG nu WOLK
In augustus 2016 volgt het tweede en laatste stadsproject van Lucas De Man. Er komt één grote WOLK, een kunstinstallatie van 22 meter hoog die Lucas samen met Pascal Leboucq maakt. WOLK staat tegen een gebouw aan de Parallelweg (achter ’s-Hertogenbosch CS). In de 22-meter hoge toren is een multimediaal gangenstelsel opgenomen waardoor de bezoeker van beneden naar boven loopt. De theatrale tocht komt uit op het dak met een schitterend uitzicht over de stad.

Innovatief en sociaal
Net als OOG is WOLK een innovatief design- en kunstproject dat de menselijke maat in de samenleving toont. Waar de bezoeker in OOG keek naar zichzelf en de stad, kijkt de bezoeker in WOLK naar zichzelf en de wereld om zich heen.
Tijdens de ontdekkingstocht door WOLK krijgt de bezoeker wat we tegenwoordig het meeste missen: tijd. Hoe verder je door WOLK loopt, hoe dichter je bij jezelf komt. Het brengt je van wat je bent naar wie je bent.

beeld1

maquette kunstinstallatie WOLK

Stadskunstenaar Den Bosch
In de afgelopen 4 jaar onderzocht Lucas De Man samen met zijn team de kunst van het samen-leven, creëerde vele ont-moetingen en legde door middel van stadsprojecten, urban actions, voorstellingen, speeches en andere optredens locale, regionale en internationale verbindingen in de stad en de provincie Noord-Brabant. Met het tweede en grote stadsproject WOLK sluit Lucas zijn periode als stadskunstenaar af.

Wolk-slider6OOG

Korte terugblik op OOG

“Ik ben ongelooflijk trots op het stadsproject OOG Den Bosch. Niet alleen omwille van de hoge artistieke kwaliteit en de vele mooie reacties uit binnen- en buitenland van zowel pers als bezoekers, maar vooral omwille van de verbinding die we ermee in Den Bosch hebben kunnen veroorzaken. Van hoog tot laag, van groot tot klein hebben we met meer dan 40 partners en ruim 200 mensen samengewerkt om dit project tot het succes te maken dat het geworden is. Het vult mijn hart en stoutste verlangen om te zien hoezeer de mensen in Den Bosch ons in hun midden hebben opgenomen.”  –  Lucas De Man

 

Een aantal highlights van het eerste stadsproject

 • ruim 3.000 bezoekers in de OGEN;
 • 52 fantastische hosts die 5 OGEN gedurende 38 dagen met hart en ziel hebben bediend;
 • 5 bijzondere locaties die hun gevels en deuren voor de stad hebben opgezet;
 • voorstelling LOS 7x uitverkocht;
 • 8x samen met en voor verschillende wijken van Den Bosch de ‘Staat van de Straat’ gespeeld voor meer dan 800 mensen;
 • 100 jongeren geïnterviewd voor videoproject;
 • ruim 80.000 exemplaren van O.N.S. Magazine verspreidt;
 • ruim 674.000 mensen bereikt via nationale tv-uitzendingen;
 • internationaal is er 13,400 keer over OOG getweet;
 • OOG stond in 19 online magazines uit 10 landen waaronder beroemde magazines zoals Wiredpfsk enArchilovers;
 • en niet te vergeten: een uitverkocht Theater aan de Parade tijdens de slotmanifestatie op 1 november, waar  400 mensen samen met ons de performance  HET IS AAN JOU op de Parade realiseerden.

Stadsproject WOLK

WOLK is meer dan een fantastische kunstinstallatie. Het is ook een nieuwe manier van verbindingen leggen. Aan de basis van de kaartverkoop van WOLK ligt een sociale norm, die van wederkerige altruïsme. Dit crowdsource-platform is de uitwerking van het idee om de unieke theatrale tocht door WOLK cadeau te doen aan de stad. In het bijzonder aan mensen die ongezien veel bijdragen aan het ‘samen-leven’ in de stad en aan mensen die anders niet in de gelegenheid zijn om aan kunst en cultuur deel te nemen.

Zie hier hoe u toegangskaarten kunt reserveren en meedoet met het stadsproject WOLK.